Chinees porselein in Doucai kleuren

Chinees doucai porselein is een prachtige vorm van porselein die zijn oorsprong heeft in het oude China. Het woord "doucai" betekent "gebroken kleuren" in het Chinees, en het verwijst naar de unieke techniek die gebruikt wordt om het porselein te decoreren. In dit artikel zullen we deze bijzondere vorm van porselein nader bekijken en meer leren over zijn geschiedenis en kenmerken.

Geschiedenis van Chinees Doucai Porselein

Chinees doucai porselein is ontstaan in de Ming-dynastie (1368-1644) en werd verder ontwikkeld tijdens de daaropvolgende Qing-dynastie (1644-1912). Het was een populaire vorm van porselein die voornamelijk werd geproduceerd in Jingdezhen, een stad in de provincie Jiangxi in het zuidoosten van China. Jingdezhen staat bekend als de 'Porcelain Capital' van China vanwege zijn lange geschiedenis van porseleinproductie.

Doucai-porselein werd gemaakt door eerst het ongeglazuurde porselein te bedekken met een laagje wit glazuur. Vervolgens werden de kleurrijke decoraties aangebracht met behulp van een combinatie van onderglazuur en overglazuurtechnieken. Dit betekent dat sommige delen van de decoratie onder het glazuur werden geschilderd en andere delen erbovenop. De verschillende kleurlagen zouden zich vermengen tijdens het bakproces, waardoor een uniek effect ontstaat van 'gebroken kleuren'.

Kenmerken van Chinees Doucai Porselein

Een van de opvallende kenmerken van Chinees doucai porselein is het gebruik van heldere kleuren. Deze kleuren zijn vaak fel en levendig, waardoor ze het porselein een opvallend uiterlijk geven. Het patroon is meestal uitbundig en omvat vaak florale motieven, dieren en landschappen.

Een ander kenmerk van doucai-porselein is dat het vaak de illusie van diepte creëert. Dit wordt bereikt door de gelaagde aanbrenging van de verschillende kleurlagen. Het onderglazuur wordt gebruikt om de basis te vormen, terwijl het overglazuur wordt gebruikt om details en schaduwen aan te brengen. Dit zorgt voor een gevoel van diepte en dimensie in het ontwerp.

Chinees doucai porselein is ook bekend om zijn fijne details en vakmanschap. De schilders die dit porselein maakten, moesten zeer bedreven zijn in hun vaardigheden om de kleuren nauwkeurig aan te brengen en de juiste menging te bereiken. Dit resulteerde in een hoogwaardig porselein dat zeer gewild was.

De waarde van Chinees Doucai Porselein

Chinees doucai porselein is nog steeds zeer gewild bij verzamelaars over de hele wereld. Omdat het porselein zeer delicaat en zeldzaam is, is het vaak erg kostbaar.

Bel ons op voor schatting en verkoop: 0470/633457