Chinese vazen en porselein (ver)kopen? Hoe bepalen we de waarde en hoe te herkennen!

Beste bezoeker, u komt hier terecht omdat u meer wil weten over de waarde van uw antiek chinees en japans porselein? U wenst uw oude chinese en japanse vazen, borden, schotels te verkopen? Welkom bij GOUD Kunst & Antiek!

Is mijn chinese vaas authentiek en hoe zie ik dat?
Een vraag die onze expert in antiek chinees porselein vaak krijgt voorgeschoteld. Aan wat kan ik nu zien of mijn vaas authentiek is? Het antwoord hierop is niet eenvoudig. Want wat is authentiek? Als regel kan gesteld worden dat chinees porselein van voor 1945 "antiek" is. Het heeft een bepaalde leeftijd en is meestal handgeschilderd. Jonger chinees porselein (1960 en jonger) is vaak bedrukt (niet handgeschilderd) en van een matige of slechte kwaliteit.

Speelt de stempel daarbij een rol?
Ja en neen. De stempel geeft niet altijd uitsluitsel. Die stempel kan een rood vierkant, blauwe tekens of bv. een dubbele blauwe ring zijn. Heel veel authentiek (oud) chinees porselein is simpelweg ook niet gestempeld. Om het nog helemaal ingewikkeld te maken werd vaak een stempel aangebracht uit een periode die niet overeenkomt met de echte leeftijd van het stuk. Zo kan de stempel of merkteken aangeven dat het stuk 18de eeuws is maar eigenlijk is het stuk vervaardigd in 1960. Dit werd vaak gedaan "ter ere" of "ter nagedachtenis" van een bepaalde keizer of regeerperiode.

Authentiek betekent niet automatisch waardevol!
De volgende vraag is vaak. Mijn vaas is oud of niet oud maar wat is het nu eigenlijk waard. Ook hier zit het wat ingewikkeld in elkaar.
Een oud authentiek stuk (18de eeuws bv) hoeft niet altijd heel waardevol of duur te zijn. Er is heel wat zogenaamd "exportporselein" op de markt uit die periode. De keuze is enorm en de aanbod is groot. Dat drukt de prijs bijgevolg. Let wel, er is ook heel wat porselein uit die periode die (heel) waardevol is. Maar oud of authentiek betekent dus niet meteen duur of waardevol.

Welke factoren hebben dan wel een invloed op de waarde van mijn chinees porselein?
Allereerst de kwaliteit en fijnheid van beschildering. Hier speelt de ouderdom minder een rol. Er is heel veel porselein op de markt uit de Republieke periode (1912-1949) die van een uitzonderlijk fijne kwaliteit is en best wel eens flink duur kan zijn!

Een andere belangrijke waardebepalende factor is zonder twijfel de staat of conditie van het stuk.
Verzamelaars en connaisseurs van chinese porselein kopen het liefst de stukken in puntgave conditie. De conditie moet onberispelijk zijn!

Artiest en vorm

19de en vooral 20eeuws chinees porselein kan gesigneerd zijn door de maker of kunstenaar.
Het is vaak aangebracht op een goed zichtbare plaats op het stuk zelf (en niet op de bodem of onderkant)

Chinees porselein komt er in alle maten en vormen. Bijzondere vormen of zeldzame vormen (bv heel grote vazen of schotels) zijn zeldzamer. Jardinieres of bloempotten, figuren of theepotten zie je ook minder dan vazen en borden. Dus die zijn ook zeldzamer. Chinees porselein is bijzonder divers en gevarieerd, geen enkel stuk is identiek! Tenzij...


4479834f-3793-44bb-a975-24e6b3e46ae5jpg