Chinese vazen in blauwwit Celadon porselein

Blauwwit celadon porselein is een bijzonder type porselein dat vooral in China werd geproduceerd tijdens de Song-dynastie (960-1279) en de Yuan-dynastie (1279-1368). Het staat bekend om zijn kenmerkende blauwe en witte kleurstelling en de subtiel gecraqueleerde afwerking die bekend staat als celadon. Dit type porselein was erg populair in die tijd en wordt nog steeds gewaardeerd om zijn verfijnde schoonheid en historische betekenis.

Blauwwit celadon porselein werd voor het eerst ontwikkeld tijdens de Song-dynastie en werd later verfijnd tijdens de Yuan-dynastie. Het werd geproduceerd in verschillende regio's van China, waaronder de provincies Jiangsu, Zhejiang en Henan. Dit porselein werd oorspronkelijk gemaakt voor de binnenlandse markt, maar werd later geëxporteerd naar andere landen, waaronder Korea en Japan.

Wat dit porselein zo bijzonder maakt, is de combinatie van de blauwe en witte kleuren en de celadon-afwerking. Het blauw dat op dit porselein wordt gebruikt, is meestal kobaltblauw, dat werd geïmporteerd uit Perzië. De witte kleur komt van het porselein zelf en is erg helder en zuiver. De celadon-afwerking wordt bereikt door het glazuur op een speciale manier aan te brengen en te bakken, waardoor het oppervlak een subtiel gekraakt patroon krijgt dat lijkt op het uiterlijk van een fijn netwerk van brede scheuren.

Naast de kenmerkende kleuren en afwerking is het blauwwit celadon porselein ook bekend om zijn verfijnde ontwerpen en artistieke stijlen. Sommige stukken hebben gedetailleerde landschappen, planten of dieren geschilderd, terwijl andere stukken eenvoudiger zijn met een enkel motief of patroon. Er zijn ook verschillende vormen van blauwwit celadon porselein beschikbaar, waaronder vazen, kommen, borden en potten.

Tegenwoordig wordt blauwwit celadon porselein beschouwd als een waardevolle en gewilde verzamelobject vanwege zijn historische betekenis en artistieke waarde. Er zijn nog steeds veel stukken beschikbaar op de markt, hoewel veel van de oudere en zeldzamere stukken zich nu in musea of privécollecties bevinden. Verzamelaars en kunstliefhebbers over de hele wereld waarderen de schoonheid en geschiedenis van blauwwit celadon porselein en blijven ernaar zoeken om hun collecties aan te vullen.

Voor schatting en verkoop van uw Chinese vazen in blauwwit: 0470/633457