De waarde van chinese vazen? Een correcte prijs voor uw chinees porselein bepalen doen we zo!

Antiek RODIN koopt uw antieke chinese chinese vazen en bij uitbreiding alle chinese porselein aan de hoogste prijs. Maar waar letten wij op bij het bepalen van de waarde van uw chinese object(en)?

Kwaliteit primeert
Allereerst is uw chinese vaas, bord of theepot handgeschilderd? En zoja, is het fijne kwaliteit? Ouderdom speelt hier een mindere belangrijke rol. Relatief recentere chinese vazen uit het midden van de 20ste eeuw kunnen bijzonder waardevol zijn als ze van zeer fijne kwaliteit zijn. Kwaliteit is dus een belangrijke waardebepalende factor. Enkel een expert kan de kwaliteit van het stuk beoordelen.

Bijzondere vormen
Chinees porselein is uiterst divers, het komt er in alle maten en vormen! Iedereen kent wel die pompeuze chinese vazen, groot, rond of ovaal en rijkelijk gedecoreerd. Maar er zijn ook vazen die vierkant, zeshoekig of achthoekig zijn. Jardinieres kunnen vierkant zijn ipv rond en de typische oren die een vaas heeft kunnen vervangen zijn door iets bijzonder. Geen enkele vaas is dus identiek en dat maakt chinees porselein zo interessant voor verzamelaars. En bijzondere vormen zijn bijgevolg ook zeldzamer en dus duurder.

Liefst met twee
Heel veel chinees porselein is vervaardigd in tweevoud. Voornamelijk chinese siervazen zie je vaak terug in tweevoud, de beschildering in spiegelbeeld aangebracht. Twee is dus beter en het prijsverschil met een enkel stuk kan zeer groot zijn. Ook hier brengt de expert van Antiek RODIN raad.

Stempel of niet
Heel veel mensen stellen vragen over de betekenis van bepaalde stempel op hun chinees porselein. Eerst en vooral moet u weten dat heel wat chinees porselein ook niet gestempeld is of voorzien van enig merkteken. Het al dan niet aanwezig zijn van een stempel op uw porselein is van minder belangrijk. Zo zijn heel wat stukken uit de 18de/19de/20ste eeuw niet gestempeld maar kunnen ze toch best waardevol zijn. Maar een stuk van goede fijne kwaliteit in gave staat en voorzien van een correcte stempel uit de periode waarin het stuk vervaardigd is, kan best wel eens heel waardevol zijn. Wederom geeft een expert hier uitsluitsel.

Goede staat?
Chinees porselein zien verzamelaars liefst helemaal gaaf. Zo kan een vaas met schade aan de rand of bodem heel wat minder waard zijn dan een stuk in perfecte staat. Het prijsverschil kan heel groot zijn! Naast de schade door gebruik doorheen de jaren kunnen er ook zogenaamde "haarlijnen" of "spanningslijnen" te zien zijn op uw porselein. Ook dit zien verzamelaars niet graag.
Een waardevolle chinese vaas is dus meestaal een vaas die ook in perfecte staat is, voor bijzondere en oude vazen speelt die iets minder mee in de prijsbepaling.

Leeftijd minder belangrijk
En zo zijn we weer terug bij het eerste punt. Hoewel echt oud chinees porselein (17/18/19de eeuw of vroeger) uiteraard een streepje voor heeft is ook de kwaliteit en staat heel belangrijk. Zo is chinees exportporselein uit de 18de eeuw wel oud maar niet zo heel waardevol als het decor van beschildering niet zo belangrijk is.

Antiek RODIN, uw expert in antiek