De waarde van Chinese vazen en Chinees porselein

"Vaas van 16,2 miljoen lag decennialang in schoenendoos op zolder

Een Chinese vaas uit de achttiende eeuw, die eerder werd gevonden in een schoenendoos op een Franse zolder, is in Parijs geveild voor 16,2 miljoen euro."

Het is een krantenkop van enkele jaren terug. Maar waarom is Chinees porselein zo gegeerd en is mijn Chinese vaas ook een klein fortuin waard?

Het antwoord hierop is niet zo simpel. We moeten een onderscheid maken tussen keizerlijk, 17de of 18de eeuws porselein en de typische Chinese 'export" vazen en porselein die hier in Vlaanderen massaal aan de man werden gebracht in de jaren 1960-1980.

Keizerlijk porselein is zo gegeerd omdat het vaak in opdracht van de Chinese keizer werd vervaardigd. Het behoorde dus tot zijn persoonlijke collectie en is misschien wel door zijn handen gegaan.

Dit soort porselein, merk en periode, is heel erg waardevol. Het is ook heel erg zeldzaam. Vaak meegebracht naar Europa uit China in de 18de, 19de eeuw door hooggeplaatste figuren.

Aan de andere kant is er het typische Chinese exportporselein, meestal vervaardigd in de 18de, 19de eeuw en begin 20ste eeuw. Het is puur gemaakt om te exporteren naar Europa en hier te verkopen. Het is authentiek, handgeschilderd maar niet keizerlijk. Dit soort porselein kan wel of niet gemerkt zijn. Ook hiertussen kunnen dure stukken voorkomen. Alles hangt af van de periode, kwaliteit van de beschildering, vorm, decor,...

Wenst u een waardebepaling te maken van uw Chinese vazen en ander Chinees porselein?

Contacteer ons geheel vrijblijvend voor schatting & verkoop

0470/633.457