Chinese Famille Rose Dekselvazen uit de 19de Eeuw: Kunst, Geschiedenis en Waarde

Chinese porseleinproducten hebben door de eeuwen heen bewondering en fascinatie opgewekt bij verzamelaars en kunstliefhebbers over de hele wereld. Onder de meest gewaardeerde stijlen bevindt zich de Famille Rose, een decoratieve techniek die vooral in de 18de en 19de eeuw in China werd toegepast. Binnen deze stijl zijn de dekselvazen bijzonder geliefd vanwege hun schoonheid, historische waarde en het vakmanschap dat erin schuilt. Dit artikel gaat dieper in op de geschiedenis, kenmerken en verzamelwaarde van de Chinese Famille Rose dekselvazen uit de 19de eeuw.

Wat is Famille Rose?

Famille Rose (of Fencai in het Chinees) is een type Chinese porselein dat wordt gekenmerkt door de overwegend roze tinten in de decoratie. De naam Famille Rose werd in de 19de eeuw door Franse kunsthandelaren gegeven, maar de techniek zelf ontstond al in de late Kangxi-periode (1662-1722) tijdens de Qing-dynastie. De techniek werd in de Yongzheng- en Qianlong-perioden (1723-1796) verder verfijnd en populairder. Famille Rose onderscheidt zich door zijn gebruik van roospigmenten, maar omvat ook een breed scala aan zachte pastelkleuren, waaronder geel, blauw, groen en paars.

Geschiedenis van de Famille Rose Dekselvazen

Dekselvazen waren een veelvoorkomend decoratief object in Chinese huishoudens en tempels. Deze vazen werden vaak gebruikt om bloemen, kruiden of wierook in te bewaren, maar hadden ook een ceremoniële en decoratieve functie. In de 19de eeuw, tijdens de late Qing-dynastie, was de productie van Famille Rose dekselvazen op zijn hoogtepunt. De verfijnde decoratietechnieken en het gebruik van luxe materialen zoals goud en emaille maakten deze vazen tot statussymbolen in de hogere lagen van de Chinese samenleving.

Kenmerken van 19de-eeuwse Famille Rose Dekselvazen

De dekselvazen uit de 19de eeuw zijn herkenbaar aan een aantal specifieke kenmerken:

1. Kleuren en Motieven

De vazen zijn gedecoreerd met complexe scènes, vaak geïnspireerd door de Chinese mythologie, literatuur, of alledaagse taferelen uit het leven van de elite. De achtergrondkleuren variëren van wit tot zachtroze, en de decoraties bevatten delicate bloempatronen, vogels, draken, en menselijke figuren. Een vaak voorkomend motief is dat van welvaart, geluk en lang leven, wat typisch is voor Chinese kunst.

2. Vorm en Ontwerp

De dekselvazen hebben een kenmerkende vorm, met een bolle buik en een smalle hals, vaak eindigend in een sierlijk gevormde deksel die soms bekroond wordt met een sculpturaal element zoals een draak of een ander mythisch wezen. De proporties en elegantie van de vorm zijn zorgvuldig uitgebalanceerd, wat bijdraagt aan hun esthetische aantrekkingskracht.

3. Techniek

De Famille Rose-techniek werd toegepast door eerst de porseleinen basis te bedekken met een laag wit glazuur, waarna de gedetailleerde patronen met de hand werden geschilderd met behulp van een mengsel van metaaloxidepigmenten en olie. Deze laag werd vervolgens gebakken bij een lage temperatuur om de kleuren te fixeren, wat zorgde voor de zachte, bijna doorzichtige kwaliteit van de decoratie.

Verzamelaarsmarkt en Waarde

Dekselvazen in de Famille Rose-stijl zijn vandaag de dag zeer gewild bij verzamelaars en kunnen aanzienlijke bedragen opleveren op veilingen. De waarde van een 19de-eeuwse Famille Rose dekselvaas hangt af van verschillende factoren:

1. Conditie

Porselein is kwetsbaar, en de conditie van een vaas speelt een cruciale rol in de waardebepaling. Vazen zonder chips, barsten of reparaties zijn aanzienlijk meer waard.

2. Herkomst en Stijl

Stukken die uit de ateliers van gerenommeerde Qing-periode meesters komen, kunnen bijzonder waardevol zijn. Ook de mate van verfijning en de complexiteit van de decoratie beïnvloeden de prijs.

3. Markeringen

Veel vazen uit de 19de eeuw dragen keizerlijke of werkplaatsmarkeringen, meestal op de onderkant van de vaas. Deze markeringen kunnen een belangrijke aanwijzing zijn voor de authenticiteit en oorsprong van het stuk, wat de waarde verder kan verhogen.

Conclusie

Chinese Famille Rose dekselvazen uit de 19de eeuw zijn prachtige voorbeelden van de hoogstaande kunst en vakmanschap van de Qing-dynastie. Hun delicate kleuren, verfijnde decoraties en historische betekenis maken ze tot geliefde verzamelobjecten. Voor wie geïnteresseerd is in Oosterse kunst, vormen deze vazen een brug naar het rijke culturele erfgoed van China. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar dragen ook een diepere symbolische en historische waarde in zich, wat hun aantrekkingskracht voor verzamelaars en kunstliefhebbers wereldwijd verklaart.