De Wereld van KPM Porselein: Een Tijdloze Elegantie

Heeft u porselein (serviezen etc...) te koop met merktekens van KPM? We kopen alle 19de eeuws KPM porselein alsook porselein tem begin jaren 1940. Mail of bel ons op: 0470/633457


KPM porselein, ook wel bekend als Koninklijke Porselein Manufactuur Berlin, staat synoniem voor luxe en verfijning. Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw, heeft KPM zijn stempel gedrukt op de wereld van porselein en kunst. Dit artikel neemt je mee door de geschiedenis, de kenmerken en de blijvende impact van KPM porselein.

Geschiedenis

KPM werd opgericht in 1763 in Berlijn, Duitsland, toen Frederik de Grote, koning van Pruisen, de fabriek kocht van Johann Ernst Gotzkowsky. De koning was vastbesloten om de Pruisische economie en cultuur te stimuleren, en het produceren van hoogwaardig porselein was een manier om dit te bereiken. Onder koninklijke bescherming begon KPM met het vervaardigen van porselein dat zowel functioneel als artistiek waardevol was.

Kenmerken van KPM Porselein

Wat KPM porselein zo bijzonder maakt, zijn de verfijnde technieken en de aandacht voor detail. Elk stuk porselein wordt met de hand beschilderd, waardoor elk item uniek is. De ontwerpen variëren van klassieke bloemenmotieven tot complexe scènes en moderne abstracte vormen. Het porselein staat bekend om zijn delicate, maar toch duurzame aard.

Productieproces

Het productieproces van KPM porselein is zowel een kunst als een wetenschap. Het begint met het selecteren van de beste grondstoffen, zoals kaolien, kwarts en veldspaat. Deze worden gemengd en gevormd tot de gewenste vormen. Na het drogen worden de stukken gebakken in ovens bij zeer hoge temperaturen, wat ze hun kenmerkende sterkte en glans geeft. Vervolgens worden ze met de hand beschilderd door bekwame kunstenaars, wat een intensief en tijdrovend proces is.

Invloed en Erfenis

KPM porselein heeft door de eeuwen heen een enorme invloed gehad op de Europese kunst en cultuur. Het werd al snel een symbool van status en elegantie, gewild door royalty en aristocraten over de hele wereld. In musea en privécollecties zijn talloze stukken KPM porselein te vinden die getuigen van de meesterlijke vakmanschap en de artistieke innovatie van de manufactuur.

Moderne Tijd

Vandaag de dag blijft KPM trouw aan zijn traditie van excellentie, terwijl het zich ook aanpast aan moderne smaken en technieken. De manufactuur produceert nog steeds porselein van de hoogste kwaliteit en heeft samengewerkt met hedendaagse ontwerpers om nieuwe en spannende collecties te creëren die zowel klassiek als eigentijds zijn.

Conclusie

KPM porselein is meer dan alleen servies of decoratie; het is een symbool van verfijning, vakmanschap en artistieke traditie. Met een geschiedenis van meer dan 250 jaar blijft KPM een baken van kwaliteit in de wereld van porselein. Of het nu gaat om een elegant gedekte tafel of een kunstzinnige tentoonstellingsruimte, KPM porselein brengt een vleugje tijdloze schoonheid in elk interieur.