Het verschil tussen aardewerk en porselein? Chinees porselein en Delfts aardewerk?

6ffa3388-31b1-4ba5-a8e4-a781da9a3c70png
Als schatter en aankoper van oa. chinees porselein en delfts aardewerk krijgen we vaak de vraag gesteld wat het verschil nu is tussen aardewerk en porselein. Want beide termen worden nogal vaak door elkaar gebruikt.

Het verschil

Iedereen kent wel de klassieke blauw-witte stukken Delft, vazen, borden, figuren of andere gebruiksvoorwerpen. Vaak vervaardigd in de 17/18de eeuw. De basiselementen van aardewerk
zijn verschillende soorten klei en water, die worden gekneed, gevormd en daarna gebakken op een hoge temperatuur. Ca. 1000C°

Het procédé voor Chinees porselein is enigszins anders. Voor Chinese vazen, komen, theepotten, borden, schotels,...wordt een zo wit mogelijke klei gebruikt (kaolien). Hieraan wordt zilverzand toegevoegd, een kwartssteen alsook veldspaat of graniet. Een belangrijk verschil met aardewerk is bovendien dat porselein op een veel hogere temperatuur wordt gebakken (ca. 1500C°)

Porselein, lichter maar toch sterker!

In tegenstelling tot wat je zou verwachten is porselein best een sterk materiaal, alhoewel het ook vrij licht is. En eigenlijk ook heel wat sterker dan het zwaardere aardewerk. Dit komt grotendeels door de toevoeging van andere ingrediënten aan de klei en het feit dat porselein op een veel hogere temperatuur wordt gebakken.
Om deze reden is randschade een vrij normaal gegeven bij oud delfts blauw, het is heel zelden dat men authentiek 17/18de eeuws delfts aardewerk ziet zonder enige schade.


Maar waarom geen Delfts porselein dan?

U stelt zich waarschijnlijk de vraag waarom is enkel chinees porselein zo bekend en waarom spreken we niet over delfts porselein?
Heel kort gezegd: de chinezen wisten eeuwenlang de precieze samenstelling voor het bakken van porselein geheim te houden. De Delfts aardewerkfabrieken hadden er het raden naar hoe ze dat nu precies deden in China.
Het is pas vanaf het begin van de 18de eeuw dat men hier en daar in Europa begon te begrijpen wat de procédés waren.
Vanaf de 19de eeuw kon me ook echt spreken over massaproductie van Europees porselein, denk hierbij maar aan de bekende fabrieken van Meissen, Limoges of Sèvres!

Chinees porselein blijft top!

Wat fijnheid en kwaliteit betreft blijft chinees porselein natuurlijk het allermooiste. Wenst u meer te weten over uw chinese vazen of chinees porselein? U wilt een delftse vaas laten schatten en verkopen?
Neem met ons contact op voor een gratis schatting van uw porselein of aardewerk!

1f962267-990c-41f6-b29d-2e70c8fb5ea1jpg