Schilderij Fernand Toussaint verkopen?
0470/633457

Fernand Toussaint (1873-1955) was een Belgische schilder die vooral bekend stond om zijn portretten, genrestukken en stillevens. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Belgische impressionisme.

Toussaint werd geboren in Brussel en studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten van Brussel, waar hij les kreeg van Jean-François Portaels en François-Joseph Navez. Na zijn studie reisde hij naar Italië en Spanje, waar hij zich liet inspireren door de Renaissance-meesters en de Spaanse barokkunst.

Terug in België sloot Toussaint zich aan bij de kunstenaarsgroep Les XX, die in 1883 was opgericht door Octave Maus en waar onder andere ook James Ensor, Fernand Khnopff en Théo van Rysselberghe deel van uitmaakten. Les XX organiseerde jaarlijks een tentoonstelling waarop de leden hun werk konden tonen. Toussaint nam regelmatig deel aan deze tentoonstellingen en kreeg er veel erkenning voor zijn werk.

Toussaint schilderde voornamelijk portretten, waarbij hij zich richtte op het weergeven van de persoonlijkheid van zijn modellen. Hij had een voorkeur voor schilderen in de openlucht en maakte daarbij gebruik van heldere kleuren en losse penseelstreken. Naast portretten schilderde hij ook genrestukken en stillevens, waarbij hij vaak bloemen, vruchten en voorwerpen uit zijn eigen huis als onderwerp koos.

In de loop van zijn carrière ontving Toussaint diverse prijzen en onderscheidingen, waaronder de Godecharleprijs in 1920 en de Belgische Staatsprijs voor Schilderkunst in 1929. Zijn werk werd tentoongesteld in belangrijke musea in binnen- en buitenland, waaronder het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en het Musée d'Orsay in Parijs.

Hoewel Toussaint in zijn tijd erg populair was en tot de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie behoorde, raakte zijn werk na zijn dood in de vergetelheid. Pas in de jaren 80 van de 20e eeuw kreeg zijn werk opnieuw aandacht en werd het opnieuw tentoongesteld en gewaardeerd.

Toussaint was een getalenteerde schilder die zich liet inspireren door de grote meesters uit het verleden en die zijn eigen stijl ontwikkelde door het gebruik van heldere kleuren en losse penseelstreken. Zijn werk verdient het om opnieuw ontdekt en gewaardeerd te worden door kunstliefhebbers over de hele wereld.