U bezit een chinese vaas met stempel of merkteken? Rode vierkante stempel of blauwe stempel? Contacteer de expert in chinees porselein: Antiek RODIN


Antieke chinese vazen herkennen en schatten blijft een vak apart. Gelukkig bent u bij onze antiek expert in chinees porselein aan het goede adres!

De specialiteit van Antiek RODIN is zonder twijfel chinese vazen en chinees porselein.


Hoe herkennen we antieke chinese vazen en porselein?

Merktekens, zegelmerken en stempel op chinees porselein

Chinese vazen en bij uitbreiding alle chinees porselein is vaak voorzien van een stempel, zegelmerk of merkteken. Dit is vaak aangebracht op de onderkant van het stuk. Maar wat betekenen die merktekens nu?


De stempel zegt (niet) veel

Merktekens op chinees porselein zijn vaak een verwijzing naar de periode of keizer waarin het stuk werd vervaardigd. De stempel kan dus uitsluitsel geven over de ouderdom van het stuk. Echter, vaak gebruikte men stempels uit oudere periodes op relatief jongere stukken. Met andere woorden. De stempel verwijzend naar een bepaalde keizer of regeerperiode komt niet overeen met de werkelijke ouderdom van het stuk.


Vaak ook niet gemerkt
Heel veel chinese vazen en chinees porselein zijn eenvoudig weg ook niet gemerkt. Er staat dus geen stempel of merkteken op het stuk. Toch kan uw stuk ook zonder stempel of merkteken van waarde en ouderdom zijn. Wederom geeft onze expert hier uitsluitsel!


Ook gesigneerd en gedateerd
Relatief "jonger" chinees porselein uit het eind van de 19de eeuw en de republiek periode (1912-1949) is vaak wel gesigneerd door de artiest en eveneens gedateerd. Dit gebeurde niet op de onderkant van de stukken maar meestal op het stuk zelf waar de beschildering werd aangebracht. Deze stukken zijn vaak interessant omdat ze tot op het jaartal van productie te dateren zijn.


Bent u in het bezit van chinese vazen met een rode of blauwe stempel? Uw chinees porselein is gemerkt met chinese tekens? Of er is helemaal niets terug te vinden? Antiek RODIN is uw expert voor uw chinees porselein. Laat vandaag nog uw porselein gratis taxeren!

Lees meer over onze werkwijze hier en neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende en gratis schatting. Wij kopen uiteraard ook alle soorten chinees porselein aan en ook alle andere kwalitatieve stukken antiek.


Waarde chinese vaas

Profiteer nu van hoge prijzen

Voor kwalitatieve chinese vazen en porselein mag u steeds rekenen op een hoge prijs. 19de eeuwse vazen (en vroeger) zijn nog altijd erg in trek. Conditie en staat blijft echter belangrijker dan ook. Ook chinese vazen koppels (vazen of borden in paar of tweevoud) blijven erg gezocht.

Expert in chinese vazen en porselein

Vraag een schatting aan van uw chinees porselein

Laat uw antiek chinees porselein taxeren. U wenst een antieke chinese vaas te verkopen? Neem met ons contact op!

Enkele voorbeelden van vaak voorkomende Chinese vazen!

Blauwwitte Celadon vazen

Meestal 19de eeuw

Deze typische grote blauwwitte vazen (er bestaan ook andere kleuren) kenmerken zich meestal door een decor van draken, tempelleeuwen, bloemen, vogels of wijzen. Ze hebben vaak sierlijke oren aan de zijkanten in de vorm van draken of leeuwtjes. Deze vazen zijn meestal ongemerkt aan de onderkant.

Famille Rose vazen

Meestal 19de - 20ste eeuw

Famille Rose is een verzamelnaam voor Chinees porselein waarbij de hoofdkleur roze is. Het is de meest voorkomende soort porselein (naast Famille Verte, Jaune, Noire,...).
De meeste grote Famille Rose vazen zijn laat 19de eeuws en gedecoreerd met Chinese alledaagse taferelen, gevechtsscènes of keizerlijke afbeeldingen. Maar er zijn evenzeer vazen met taferelen met enkel bloemen, vogels of bijvoorbeeld hanen. Oortjes kunnen hier ook al dan niet aanwezig zijn. Deze vazen zijn meestal ongemerkt.

 
Kangxi merk en periode of stijl

17de/18de eeuw of later

Keizer Kangxi regeerde in de 17de en 18de eeuw en staat bekend om het fijn en kwalitatief porselein dat onder zijn bewind werd geproduceerd. Het is (meestal) blauwwit maar ander kleuren zijn ook mogelijk. Het Kangxi porselein werd veelvuldig gekopieerd in de 19de eeuw en later. Ook deze stukken kunnen flink waardevol zijn. Kangxi porselein kan ofwel niet gemerkt zijn ofwel gemerkt zijn met een blauwe cirkel of een blauwe stempel met karaktertekens. Enkel onze expert kan u uitsluitsel geven of uw Kangxi-porselein "merk en periode" is!

Kalligrafie vazen

Begin 20ste eeuw of Republieke periode (1912-1949)

Onder de "antieke" Chinese vazen zie je dit type het vaakst. Je kan ze makkelijk herkennen door een kleurendecor op de voorzijde en de grote kalligrafische tekens op de ommezijde (de betere en duurdere exemplaren hebben een dubbelzijdig kleurendecor). Aan de zijkanten vind je meestal oortjes of het hoofd van een tempelleeuw.
De decors zijn divers en de prijs hangt af van de zeldzaamheid en of het al dan niet een koppel betreft. Deze vazen zijn meestal ongemerkt.

Chinese vazen geproduceerd in de 17de, 18de en 19de eeuw zijn vaak niet voorzien van een stempel. Toch kunnen deze vazen erg duur zijn. Hiernaast ziet u een typisch koppel Chinese vazen in blauwwit uit de 19de eeuw. Dergelijke koppels met drakendecor zijn erg gezocht. Iets gelijkaardig te koop? Contacteer ons! 0470/633457

De Betekenis van Rode Stempels op Waardevolle Chinese Vazen: Een Diepgaande Verkenning"

Chinese vazen met een rode stempel hebben een intrigerende en symbolische betekenis binnen de wereld van kunst en antiek. Deze rode zegels, vaak gedrukt met Chinese karakters, dragen niet alleen bij aan de esthetiek van de vaas, maar kunnen ook van onschatbare waarde zijn voor verzamelaars en kenners. In dit artikel verkennen we de betekenis van rode stempels op waardevolle Chinese vazen en de verschillende aspecten die bijdragen aan hun historische en artistieke waarde.

Rode stempels op Chinese vazen dienen niet alleen als een visueel aantrekkelijk element, maar fungeren ook als een soort handtekening of merkteken van de kunstenaar, het atelier, of zelfs de keizerlijke autoriteit. De kleur rood is van oudsher een belangrijke kleur in de Chinese cultuur, geassocieerd met geluk, voorspoed en kracht. Daarom draagt een rode stempel niet alleen bij aan de artistieke waarde van de vaas, maar heeft het ook symbolische en culturele betekenis.

Een rode stempel kan verschillende details bevatten, zoals de naam van de kunstenaar, de plaats van productie, een keizerlijke goedkeuring, of zelfs een specifieke gebeurtenis of jubileum. Deze details kunnen cruciaal zijn bij het bepalen van de herkomst en de waarde van de vaas. Een vaas met een keizerlijke goedkeuring kan bijvoorbeeld aanzienlijk in waarde stijgen, terwijl een vaas met de handtekening van een gerenommeerde kunstenaar ook zeer gewild is onder verzamelaars.

Het ontcijferen van de karakters op de rode stempel vereist vaak expertise in de Chinese taal en geschiedenis. Het kunnen identificeren van de gebruikte karakters en hun context kan essentieel zijn voor het begrijpen van de volledige geschiedenis van de vaas. Dit maakt het werk van deskundigen en liefhebbers des te waardevoller in de wereld van Chinese kunstverzameling.

Waardevolle Chinese vazen met rode stempels kunnen variëren in stijl, vorm en grootte. Van Ming-dynastie porselein tot Qing-dynastie keramiek, de rode stempels voegen een extra laag van authenticiteit en prestige toe aan deze kunstwerken. Voor verzamelaars is het verzamelen van vazen met rode stempels niet alleen een investering in waardevolle antiekstukken, maar ook een ontdekkingsreis naar de rijke geschiedenis en culturele tradities van China.

Kortom, de rode stempels op waardevolle Chinese vazen vormen niet alleen een visueel aantrekkelijk element, maar dragen ook een diepe culturele betekenis. Deze vazen vertellen niet alleen een verhaal over vakmanschap en artistieke expressie, maar bieden ook een venster naar het rijke erfgoed van China. Voor verzamelaars en liefhebbers vormen deze vazen met rode stempels dan ook een waardevolle schat met een diepgaande culturele connectie.
Chinees porselein met een "rode stempel" te koop? Contacteer ons!
0470/633457


Chinese plaquette in porselein

Naast Chinese borden en vazen komen er ook chinese plaquettes of wandtegels voor in porselein. Deze plaquettes kunnen verwerkt zijn in meubels of houten kaders. Heeft u een dergelijke porselein plaquette te koop? Neem dan steeds met ons geheel vrijblijvend contact op: 0470/633457